Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Yücel YENİLMEZ'in 25 Haziran 2008 Çarşamba günü 51 Eczacı Odası ile eş zamanlı olarak yaptığı basın açıklaması aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
BASIN BİLDİRİSİ
Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği arasında 01.07.2008 tarihinde yürürlüğe girmesi gereken ve vatandaşlarımızın yüzde 90’ının eczanelerden ilaç alma koşullarını belirleyen 2008 yılı ilaç alım protokolü görüşmeleri Ankara’da sürmektedir.
2005 yılından itibaren yapılan protokollerle ilaç eczacılık hizmetinin serbest eczaneler tarafından tüm vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde verilmesi için her türlü fedakarlığı göstermiş bir meslek gurubu olarak, 24000 eczacı adına, 8500 eczanenin kapanma noktasına geldiği ve bu sayını giderek arttığı bir ortamda, bundan böyle vereceğimiz herhangi bir ödünün kalmadığını, hak kayıplarımıza neden olan bazı konuların bu protokolde yer almasının bizler açısından kabul edilemez olacağını bilmenizi istiyoruz.
Herşeyden önce, karlılığı böylesine düşmüş, hergün zararı büyüyen bir meslek grubunun iskonto veriyor olmasının, hele ki iflas noktasına gelmiş meslektaşlarımızın sayısının tüm eczacıların üçte birine yaklaştığı bir dönemde herhangi bir sürdürülebilirliği yoktur. Eczacının yapmak zorunda bırakıldığı kurum iskontosu kesinlikle protokolde yer almamalıdır.
Ayrıca bilinmelidir ki, bizler eczacıyı potansiyel suçlu olarak gösteren cezai hükümlerin ağırlıklı olarak bulunduğu bir protokolü mesleki saygınlığımızı zedeleyici bir unsur olarak değerlendiriyor ve eczacıya yönelik böylesi bir yaklaşımı kabul edilemez buluyoruz.Biz eczacılar suçlu değil; halk sağlığının korunmasını ve gözetilmesini öncelikli görevi sayan sağlık meslek mensuplarıyız.
Diğer yandan; ilaç firmaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki maddi ilişkinin bedelini eczacılar ödemekte, son üç yıldır kamu kurum iskontolarının perakende satış fiyatı üzerinden yapılması nedeni ile, eczacılar yüzde 3’lere varan bir haksız ekonomik kayba uğramaktadır. Eczacılar, ilaç firmalarının devlete yapmaları gereken iskontolara aracılık yapmalarından kaynaklı zarara uğramaları nedeniyle ticari faaliyetlerinin yürütülmesinde ciddi aksaklıklar yaşamaktadırlar. İlaç şirketlerinin kamu kurum iskontosunun eczane üzerinden yapılması uygulaması derhal sonlandırılmalıdır.
Hem kamuyu koruyan hem de eczacılar arasında adil dağıtımı gerçekleştirerek düşük sermayeli eczanelerin ayakta kalmasını ve sağlık hizmeti vermeye devam etmesini sağlayan reçete dağıtım sistemlerinin korunması ve geliştirilmesi olmazsa olmazlarımızdandır.
Tüm basına ve kamuoyuna ilan ediyoruz ki, biz eczacıların bu koşullarda dayanacak gücü ve sabrı kalmamıştır. Bizler 24000 eczacı ve 51 eczacı odası olarak, bu taleplerle görüşme masasında olan meslek örgütümüzün arkasında olduğumuzu, mesleğimizi sürdürebilmek için kendilerine gereken desteği vereceğimizi kararlılıkla beyan ediyoruz.
01.07.2008 tarihinde protokolün imzalanmaması durumunda ortaya çıkacak tablodan, sağlık hizmetini ilaç sunumu ile gerçekleştiren eczacılar sorumlu olmayacaktır. Bizler; finansörlük, mutemetlik, memurluk yapmak değil, halkımıza çağdaş eczacılık hizmeti vermek istiyoruz.
9. BÖLGE
ESKİŞEHİR ECZACI ODASI
BAŞKAN
ECZ.YÜCEL YENİLMEZ