2006 YILI BAĞ-KUR PROTOKOLÜ TASLAĞI HAKKINDA GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZ.

Türk Eczacıları Birliği'ne 30/12/2005 tarih, 2005/0607 sayılı yazdığımız yazıyı aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞI’NA
ANKARA

2006 Yılı Bağ-Kur Protokolü Taslağı tarafımızdan incelenmiştir. Taslak hakkındaki görüş ve önerilerimiz aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Gereğini arz ederiz.


III.UYGULANACAK ESASLAR

Madde 14.
“Kesintiler ait olduğu fatura ödenmesinden sonraki ödeme ile birlikte yapılır” ibaresi kaldırılarak eski şeklinde “kesilen aylığın ait olduğu ay sonu itibari ile ilgili eczacının hesabına aktarılır” olarak kalması ödemenin gecikmemesi açısından daha uygun olacaktır.

Madde 17.
İlaçları alan kişinin T.C. Kimlik numarası ve kimlik bilgilerinin istenmesi uygulamada sorun olacaktır. Genelde hasta yakınları kimlik taşımadıkları için ibraz edememektedir. Ad, soyad, telefon veya adres, yakınlık durumu, imza yeterli olmalıdır.

Madde 24.
Reçeteye doktorun yazdığı miktardan fazla ilaç küpürü ve barkod diyagramı yapıştırılmış ve kuruma fatura edilerek ödenmiş olması halinde, küpür bedelinin beş katı tutarındaki miktarın eczaneden kesilmesi uygun değildir. Kurum eczacısının hatalı kontrolünün cezasını serbest eczacı çekmemelidir.

IV. ÖDEME ZAMANI
“Faturanın kayda giriş tarihinden itibaren” ibaresi değişmemelidir. “Kayda giriş tarihini takip eden ay başından itibaren en geç 45 gün” olduğunda eczacının fatura bedelini biraz daha geç alması sonucunu doğuracaktır.
Ayrıca kontrolü tamamlanamadan ödemesi yapılan reçeteler üzerinde yapılacak kontroller sonucu ortaya çıkacak kurum alacaklarında yasal faiz uygulanmaktadır. Ancak ödeme gecikmelerinde eczacıya yasal faiz ödenmemektedir. Bu faiz uygulaması karşılıklı olmalıdır. Ayrıca kontrolün geç yapılması da kurumun kusurudur.