Başkanımız Ecz. Yücel Yenilmez'in 37.Dönem Merkez Heyeti 2.Bölgeler Arası Toplantıda Yapmış Olduğu Konuşma Metni

Sayın Başkan, Merkez Heyeti’nin Değerli Üyeleri Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri Yüksek Haysiyet Divanı Başkan ve üyeleri Değerli Oda Başkanları Sevgili Meslektaşlarım Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Adana Eczacı Odamızın Başkan ve yöneticilerine ve Adanalı meslektaşlarıma bizleri bu güzel şehirde bu kadar içten ağırladıkları için teşekkür ediyorum.        Yeni protokol taslağının TEB’e geldiğini Sayın Başkan açılış konuşmasında söyledi. Sanırım yakın zamanda bizlerle de paylaşacaklardır ve bizlerde görüşlerimizi kendilerine ileteceğiz. Protokolde bazı kazanımlar almanız bizler için gerçekten çok önemli.      Yeni protokolde cezai maddelere çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu anda yürürlükte olan protokolün bazı ceza maddeleri Eskişehir’de fazla can yakmaya başladı. Özellikle 6.3.9 (Eşdeğer olmayan ilaç ) maddesi yaklaşık 1,5 yıldır büyük bir problem olarak önümüzde duruyor. Şu anda 20 meslektaşımız 3 ay fesih almış ancak mahkemeden aldıkları yürütmeyi durdurma kararıyla eczacılık hizmeti vermeye devam etmektedir. Yaklaşık 100 civarında meslektaşımızda ilk uyarısını almış durumdadır. Birçoğunun fesih ve uyarı alma nedeni aynı ilacın düşük dozunun verilmiş olmasıdır. Yani bir ilacın 500 mg.’lığı yazılıyken 250 mg’lığını verdikleri için bu sorunla karşı karşıyalar. Yaklaşık iki hafta önce medulayla çıkan 6.3.9 mesajı Eskişehir’den çıkmış bu uygulamanın mesajıdır.        SGK Başkanlığı Eskişehir SGK’nın bu uygulamasını doğru bulmuş ve Tüm bölgelere aynen uygulama talimatı vermiştir. Uzun süredir TEB 2.Başkanımız ve Genel Sekreterimiz bu konuyla ilgilenmektedir. Protokolün bu maddesinden meslektaşlarımızın kurtarılmalıdır. Bölgelerinizdeki meslektaşlarımızı uyarmanız için bu maddenin ciddiyetini sizlere aktarmak istedim.        Medulanın çalışmaması tam bir kâbus haline döndü. Bunu çözmek zorundayız. Meslektaşlarımız eczanelerinde iyice bunalmış durumdalar. Bu konuda hızla gerekli çözümleri üretmeliyiz. Hepimizin çok önemsediği meslek içi eğitimlerimiz var. Sağlık danışmanlığımız için artarak devam etmesi gereken eğitimlerimiz Sayın Başkan Eğitimlere katılan eczacı sayısının 3000 civarında olduğunu söyledi. Bu sayıyı çok daha yukarılara getirmek zorundayız. Tüm Meslektaşlarımızı bu eğitimlerin içine sokmalıyız. Ancak geçtiğimiz ay TEB’nin Odalarımıza gönderdiği yazıda eğitimlerin paralı olmasının kararı alındığı yazıyordu.             Değerli Meslektaşlarım;    Bizim bölgemizde 70-100 arası meslektaşımız her meslek içi eğitime katılır. Eğitimleri aksattığımız zamanlar bizleri uyarırlar. Eğitimlerin paralı olması bu meslektaşlarımızı cezalandırmaktan başka bir işe yaramaz. Bu meslektaşlarımız bu eğitimlerin ne denli önemli ve değerli olduğunun bilincindeler. Yönetici olarak bizlerin görevi katılmayan meslektaşlarımızı daha fazla bilinçlendirerek bu işin içine sokmaktır. Merkez Heyetinden bu kararlarını tekrar gözden geçirmelerini talep ediyoruz. İlaç fiyat düşüşlerinden ciddi kayıplar yaşıyoruz. TEB 2. Başkanımızın sunumu yaptığı ilaç izleme Portalı’nın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu portal ve proje sayesinde kayıplarımızı ortadan kaldırabiliriz. Kendilerini kutluyorum.         Nüfusa göre eczane sınırlamasının çok önemli olduğunu her zaman söylüyoruz. Bu konuda yapılabilecek bir şeyler varsa vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Ekim ayı başında 10.Türkiye Eczacılık Kongresini düzenledik. Ana teması gelecekti. Geleceğimizi inşa etmek hepimizin görevidir.        Muvazza konusuda geleceğimizi tehdit eden büyük bir sorun olarak önümüzde duruyordu. Haziran ayında çıkan muvazza yönetmeliği geleceğimiz için önemli bir adımdır. Bu konuda elimiz artık daha güçlü merkez heyetimiz önemli bir iş başarmıştır.       Kooperatiflerimiz, ticari örgütlerimiz geleceğimiz için önemi her geçen gün artıyor. Son yıllardaki tüm sorularımız maddi kaynaklı. Bu nedenle kooperatiflerimize daha fazla sahip çıkmalıyız. Dün yaptığımız kooperatifler konulu Başkanlar Danışma Toplantısını çok önemsiyoruz. Artık Odalarımızda Kooperatiflerimizde taşın altına elini daha fazla sokmak zorunda. El ele vererek bu yola yürümeliyiz. Bizler birbirimizden farklı değiliz. İşbirliklerimizi geliştirerek geleceği kurmalıyız.         Geleceğimizi konuşurken örgütümüzün geleceğini de konuşmalıyız. Örgütümüzün geleceği ile ilgili birçok konuyu konuşabiliriz ancak ben genç meslektaşlarımızın örgüte sokulmasından bahsedeceğim.          Merkez Heyetimizin Başkanlık Divanına baktığımızda 40 yaşın altında 3 meslektaşımız bulunuyor. Ve bu işe ciddi emekler harcıyorlar. Örgütümüz gençlere açık ve kucaklayan bir yapıda. Birçok meslek örgütü üyesine bu konuda çok şanslıyız.       Yöneticiler usta-çırak ilişkisi ile yetişiyor. Sizlerin genç meslektaşlarımızı yanınıza alıp yetiştirmenizi çok önemsiyorum. Bunun yanında alacakları modern eğitimlerle çok başarılı olacaklarına inanıyorum. Tüm Oda Başkanlarımızdan örgütün genç bir yöneticisi olarak bir ricam var. Lütfen genç meslektaşlarımıza görev verin sorumluluk verin eminim ki sizleri utandırmayacaklardır.

Hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.                                                                  9.BÖLGE ESKİŞEHİR ECZACI ODASI BAŞKANI ECZ.YÜCEL YENİLMEZ

Okunma Sayısı: 42082